Klasszik Kasztni

Klasszik Kasztni

Az „ősmagyar” Opel, ami 64 évesen is boltbajárós! – 1957 Opel Olympia Rekord + VIDEÓ

Mivel "nyugati autó", így a szocialista időszakban kifejezetten nehéz volt életben tartani

2021. május 03. - Klasszik Kasztni

Emlékszel még arra az időszakra, amikor hatalmas szónak számított már önmagában az is, hogy valakinek autója volt? A merészebbek már az 1950-es években nyugati autókról álmodoztak. Mások KGST-termékeket használtak, ott volt például a lengyel FSO Syrena, az NDK-s AWZ P70, vagy a szovjet Moszkvics.

Csatornánk nemrég tett közzé egy videót egy Opel Olympiáról, ami több mint 60 éve, ajándékozás útján érkezett Magyarországra. Akkoriban kifejezetten nehéznek számított alkatrészt szerezni a vasfüggöny túlsó oldalán gyártott autókhoz, ám a korabeli szerelők ezt a gondot könnyen áthidalták. Az Opel alkatrészeket vagy egyénileg legyártották, vagy KGST modellek tartozékaival pótolták.

 

Tulajdonosa, Balázs így nyilatkozott:

Amennyi Moszkvics, Lada, Trabant, Wartburg alkatrészt ebből kipakoltam az évek során, és még akad benne persze jó pár apróság, hát annyiból már egy konkrét másik autót össze lehetett volna rakni.

Balázs rolling restauration járműként értékeli autóját, ami idén 64 éves kora ellenére is napi autóként használ!

Az Opel az Olympiákat már az 1930-as évek óta szerelte, amik az 1950-es években a Volkswagen Bogár kissé drágább, ám tágasabb és kényelmesebb alternatíváját jelentették. Nevében a „Rekord” a DeLuxe jelzőt helyettesítette. Mivel a cég akkoriban még a General Motors tulajdonában állt, így nem is meglepő, hogy az Opelek modellévente estek át kisebb-nagyobb ráncfelvarrásokon.

 

Emellett követték az amerikai jet-korszak további trendjeit is: panoráma szélvédőt, kormányváltót és uszonyokat kaptak. Kontinensünkön ez utóbbiak jelentősen kisebbek és konszolidáltabbak voltak, mint jenki társaikéi – gondolj csak az ’58-as DeSoto Firesweepekre.

A fentebbi képen látható modellt egy 1,5 literes, soros 4 hengeres OHV erőforrással szerelték, amihez egy 3 sebességes kézi kormányváltót csatlakozattak. Kettejük közös munkája 45 lóerő leadását tette lehetővé. Az interjúban Balázs elmondta, hogy ezt a sornégyest a korabeli Chevrolet modellek Blue Flame 6 fantázianevű sorhatos motorjából alakították ki: A hat hengerből kettőt levágtak, és kész is volt az új Olympia-erőforrás!

Az interjú során Balázs elmesélte, hogy az autó megérkezését követően megmutatta egy barátjának, akinek úgy jellemezte, hogy mennyire szexik a vonalai. A jóbarát ezzel nem értett egyet, szerinte az Olympia sokkal inkább tűnik egy dagi kisfiúnak, aki éppen szemet vetett a sütis bödönre.

Ezzel a kijelentéssel Balázs nem tudott vitába szállni. Azóta családja is úgy gondol Elemérre, mint egy 64 éves pufók kisfiúra – hozzáteszem szeretettel, hiszen ha elromlik, tulajdonosa azonnal nekilát a javításnak. Emellett Elemér fedett garázsban lakik, a háttérben Balázs egy további kedvence, egy 1957-es Plymouth Savoy is meglapul, amiről csatornánk még tavaly osztott meg egy videót.

Ha részletesebben is érdekelnek Elemér és Balázs kalandos történetei, vagy, hogy a büszke tulajdonos hogyan is javítgatja a 64 éves boltbajáróst, nézd meg az alábbi videót! 

 

Ha csak magát az autót járnád körbe, less bele a róla készült "Walkaround & vezetés"-es kisfilmünkbe!

Citrom ízű banán vagy 26 lovas pöfögő? – 1985 Trabant 601S + VIDEÓ

Péter még 1985-ben vette meg első autóját, egy sárga Trabant limuzint. Nyugdíjazását követően ismét beszerzett egy NDK-s pöfögőt, ami egyezik eredeti Trabijával!

Azt hiszem, hogy a Trabant tipikusan az az autó, amit a volt KGST országokban mindenki ismer. A fiatalabb generációk számára retró életérzés, míg legtöbbünknek saját élményei is fűződnek a hajdani Kelet-Németország legkisebb családi autójához.

Csatornánk még a tavalyi év végén tett közzé egy videót egy ’85-ös limuzinról, amiben tulajdonosa, Vincze Péter elmesélte, hogyan is jutott hozzá élete első autójához, egy szintén 1985-ös sárga Trabanthoz, illetve, hogy milyen élményei fűződnek a 601 limuzinhoz.

Az Urat nyugdíjazását követően nosztalgikus élmények ragadták el, így döntést hozott: ismét szerez magának egy Trabit, lehetőleg olyat, ami egyezik korábbi példányával.

 

A videóban Vincze Úr elmesélte, hogy Ő és felesége is sárga Trabantot szeretett volna. A MERKÚR telepig vezető vonatúton nagyon izgultak, hogy citrom színű példányt kapjanak. Mikor megérkeztek, nagy örömmel látták, hogy aznap rengeteg sárga 601-es érkezett!

A házaspár a reggel 8 órai nyitás előtt már egy órával hamarabb megérkezett, ám 102-es sorszámukra hivatkozva az újautó-elosztó munkatársai azt javasolták nekik, hogy délután jöjjenek vissza:

Na végre nyolckor kinyitottak, elsőként bementünk, és közölték velünk, hogy nagyon gratulálnak, de 102.-nek fogjuk átvenni az autót, valamikor délután. Indult újra az izgalom, hogy elfogy-e a sárga Trabant, vagy még marad belőle. De hál’Istennek maradt! – emlékezett vissza.

 

A videóbeszámolóból az is kiderült, hogy Péter olyan Trabantot szeretett volna, ami egyezik élete első autójával. Némi keresgélés után sikerült egy szintén 1985-ös, szintén sárga limuzint találnia, aminek még a fényezése is eredeti!

Ezzel szemben a motorral volt némi nehézsége, mivel az autó 9 évig állt, s ez idő alatt iszapos, nyúlós üledék képződött a motorban és előkompressziós térben. Emiatt kénytelen volt az addig gyári motort megbontani!

Ha részletesebben is érdekel a kétütemű banán története, vagy, hogy hogyan okozott „szmogriadót” Vincze Úr első Trabantja a vásárlást követő estén, nézd meg a róla szóló kisfilmünket!

 

Ha Te is Trabant-rajongó vagy, de a 601-es kombik jobban tetszenek, nézd meg az 1988-as zöld Universalról készült videónkat!

süti beállítások módosítása